Dirigent harmonieorkest

Römanö werd op 15 januari 1978 geboren in Apeldoorn. Muziek maakte van jongs af aan deel uit van zijn leven. Römanö was vier toen hij de eerste lessen trekharmonica- en accordeon van zijn vader kreeg.

Vier jaar later werd hij lid van Muziekvereniging Harmonie Orkest Brummen. Van zijn keus voor de klarinet heeft hij nooit spijt gehad. Naast de besklarinet kwamen er steeds meer muziekinstrumenten bij, zoals esklarinet, altsaxofoon, piano, basklarinet, percussie en pipita.

Römanö wist al gauw dat hij van zijn hobby zijn beroep wilde maken. Aan Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht studeerde hij in juni 2001 af als klarinettist bij Bas de Jong.

Tijdens het derde jaar van zijn opleiding begon hij met een tweede hoofdvak: HaFaBra- directie bij Danny Oosterman. In juni 2002 sloot hij hiervan de eerste fase af. Aansluitend volgde hij een jaar lang een opleiding aan het Europese Instituut voor Blaasorkesten in Trento, Italië. Docenten daar waren o.a. Jan Cober en Franco Cesarini.

In 2001 en 2002 studeerde Römanö basklarinet bij Harry Sparnaay aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam.

Römanö is ook dirigent bij Harmonie Euphonia Teteringen en Koninklijke Harmonie St. Joseph Oldenzaal. Daarnaast is hij als senior consulent muziek werkzaam op het Muziekuitleen- en Informatiecentrum (MUI) in Arnhem en voert hij muziekgravure in opdracht uit. Verder is hij een graag geziene gastdirigent bij muziekscholen en muziekverenigingen in binnen- en buitenland.